MNAC Museo Nacional de Arte de Cataluña / Programa En Residencia

https://www.museunacional.cat/ca/som-paisatge

SOM PAISATGE
 
Quan l’espai que habitem és reconegut, representat per la mirada i l’escolta, passem a formar part d’aquesta construcció: som textures i sons, com la veu i el cos del paisatge. El títol ve de la pròpia experiència de contemplació i exploració del nostre entorn, del reconeixement d’unes eines per treballar i un ofici per atendre: el de l’art.
 
Treballs de camp relacionats a derives, enregistrament de sons, frottages de sòls, pràctiques d’escriptura i pensament, l’ús d’una bitàcola on apuntar part del procés de reflexió del projecte, van donar caràcter i sentit a aquest viatge, a la transformació d’un projecte artístic subjectiu, de recol·lecció i mostrari en petit format, convertit avui en una experiència concreta basada en treballs de dimensions més grans, introducció a l’objecte fregat i enregistraments específics d’un tram de la ciutat. Aleshores hi ha els Llibres d’artista dels alumnes, en què apareixen representades les petjades, els barris i els llocs que diàriament habiten: el pati de l’Institut, el teatre, els passadissos i el frontis de l’edifici.
 
Més a prop de la bellesa: L’enllaç amb els alumnes, de com a través de l’empatia i el respecte cap a les persones, l’amor a la feina i la necessitat enorme d’educar, la mirada s’obre a descobrir allò que estava ocult i gairebé invisible a primera vista. El mateix amb el paisatge acústic que ens envolta, quan tots ens disposem a investigar els sons del nostre entorn ens permetem la sorpresa que allò que ens bordeja forma part d’una experiència apartada: la construcció poètica de les coses, l’esdeveniment poètic que habita a les ciutats, a caminar, sota els nostres peus. En aquest sentit, l`art i la connexió entre les persones fan possible que SOM PAISATGE tingui aquest poder evocador que no sempre produeix l`art abstracte o majoritàriament experimental.
 
Hem anat a terra. A allò que transitem. Al que sentim. A les nostres veus. Al nostre cos. Som això que travessa una ciutat. Un poema, un gest, una exposició. SOM PAISATGE.
 
ACCEDE AL BLOG